söndag, april 29, 2007

20% av vår kunskap är aktuell!

I en mindra vetenskaplig undersökning av Greg Jarboe på företaget SEO-PR kom han fram till att endast 20% av det vi som sökmotoroptimerare kunde lära oss 2004 är aktuellt 2007. Med lära avses att närvara vid de SES-seminarier som avhålls över världen. Detta visar lite på hur hur föränderlig området sök är och vilken enorm utveckling som sker dagligen inom området. Läs Gregs artikel på SearchEngineWatch.

tisdag, april 17, 2007

Utökat stöd för sitemap protokollet

Under SES veckan i New York berättades att stödet för sitemap protokollet utökas. Sitemap protokollet stöds sedan november 2006 av de stora sökmotorerna Google, Yahoo och MSN. Nu avslöjades att automatisk detektion även omfattas. Genom att de seriösa sökmotorerna söker efter filen robot.txt och följer det som står i denna så har man lagt till möjligheten att även ange om webbplatsen använder sitemap protokollet. Strängen du lägger till i robot.txt filen ser ut på följande sätt:

Sitemap: http://www.dindomän.se/sitemap.xml

Sökmotorerna kommer då att hitta sitemap protokollet och webbplatsen anmäler på så sätt sina sidor till sökmotorn.

fredag, april 13, 2007

Hur hanterar man en flytt av allt innehåll till en ny domän?

Vid det senaste sökmotorseminariet i New York 2007 fick Mike McDonald en kort intervju med Vanessa Fox från Google Sitemap Team. En av de frågor han ställde var hur man som webbmaster ska agera när man vill flytta allt innehåll från en domän till en ny och hantera dippen i sökresultaten?
Vanessas svar på frågan var följande:
Fox första intiutiva svar var att det är en dålig idé att samtidigt flytta en webbplats till en ny domän och göra en total omdesign av strukturen. Istället, säger hon, ska man ta sidorna från den gamla webbplatsen och lägga upp dem på den nya webbplatsen exakt enligt tidigare mönster. Skapa en redirect för var och en av sidorna och flytta dessa en i taget så att varje gammal sida pekar till den nya platsen.
"Vad jag ser att personer gör när de gör den här typen av flytt, är att de omstrukturerar innehållet på sidorna istället för att flytta och knyta ihop sidorna, sida för sida."
Det är lättare för personer på Google och robotarna som arbetar för dem att veta att det handlar om samma webbplats som tidigare men på en ny plats om man utför flytten sida för sida.
Samtidigt är det lättare för webbmasters om de flyttar en sida i taget att indentifiera problem. När den oundvikliga dippen i sökresultaten kommer så är det lättare att bena ut vad som orsakar dippen när man genomfört flytten sida per sida.

Vill du höra mer av Vannes Fox? Besök denna länk för att se videointervjun.

tisdag, april 10, 2007

Google algoritm skapar jojo effekt!

På forumet WebMasterWorld har man observerat att Google ändrat i sina algoritmer. Diskussionen går mot att Google har lagt till fler sidor till sitt kompletterande resultat och att Google ändrar sin ranking utifrån ett antal kvalitetskriterier. Något vi själva upptäckt tidigare vad avser sidor som fortfarande använder Frames. Detta sätt att bygga sidor förekommer näst intill inte idag men det finns ett antal äldre sidor som använder denna teknik. Dessa sidor har upplevt en försämrad och en större svårighet i att nå en bättre ranking.
Vad är det då Google ändrat i sin algoritm?
Det verkar som att Google först internt tar fram ett set med resultat som man sedan rankar om utifrån ett antal tester. Om en sida inte är med i det första interna sökresultatet så är man inte heller med i den omrankning som sker i steg 2. Inga nya sidor tillkommer under processen!
Om din hemsida är med i den första utsållningen bland sökresultat så kan en omranking hjälpa eller stjälpa dig! Om din hemsida misslyckas i en av de nya rankingtester som utförs så kommer din ranking poäng att bli lägre. Faktorer som påverkar är relevans, trovärdighet och webbplatsens ålder.
Det här sättet att rangordna sidor skulle kunna förklara den jojo effekt som kan observeras för vissa URL:r. En sida kan gå från resultatsida 1 till slutet av resultaten för att sedan komma tillbaks igen. Samma sida är alltid med i det första setet med resultat men rankas olika.
Hamnar fler sidor i det kompletterande resultatet?
Google kanske använder det nya systemet för att snabbt få fram det första setet med resultat som troligen bygger på cachade resultat. För att göra det primära indexet mindre svårt att hantera så kan det bli så att fler sidor hamnar i det kompletterande indexet.
Det kompletterande indexet används enbart om det totala antalet sidor i det primära indexet inte återfinns i tillräcklig mängd vid en sökning.
Hur kan du tjäna på Googles nya algoritm?
Vill du nå en högre ranking via Googles nya algoritm så måste du skapa en trovärdig webbplats med bra innehåll:

  • Skapa bra ingående länkar från relaterade webbplatser för att öka trovärdigheten.

  • Få ingående länkar från webbplatser med många ingående länkar.

  • Optimera inenhållet på din webbplats för att visa Google att din webbplats är relevant för ett visst tema. (Tematisk webbplats)

  • Bra ranking hos Google bygger fortfarande till största delen på två faktorer. Optimerat innehåll och rätt typ av ingående länkar.



Problemet är att veta hur och vad som är relevant innehåll och hur strukturen på webbplatsen ska vara uppbyggd. Vi har tagit fram och testat en ny modell för optimering av innehåll som lyckats över förväntan. Inom kort kommer vi att komma ut med mer information kring detta, men ännu så får våra kunder enbart tillgång till detta.

Peter's shared items in Google Reader

FriendFeed - webbstrategi

Digisocial – om webbstrategi, social media och kommunikation på internet