söndag, maj 17, 2009

Googles förändrade roll påverkar sökmotoroptimeringen

Allt är sökbart, allt går att indexera och "allt" finns på Google. Därmed så har Googles roll som sökmotor förändrats och man har gått från att bara vara sökmotor till att bli ett eget media. Idag hittar vi nästintill allt på Google, eller enklare uttryckt, "Det som inte finns på Google, finns inte".

På Google hittar vi webbplatser, pdf filer och andra dokument, bilder, filmer, diskussioner, nyheter, bloggar, kartor, annonser och en hel del mer. Förändrar det här förhållningssättet till hur vi jobbar med att få besökare att hitta till webbplatsen? Jag anser att det i stor utsträckning gör det.

Sökmotoroptimering har fram till idag, kortfattat, handlat mycket om att sökmotoroptimera innehåll på webbplatsen och att skapa ingående länkar från andra webbplatser. På så vis lyckas man öka mängden trafik till webbplatsen.

När vi nu tänker i banor där Google är ett eget media så får vi också tänka i ett vidare perspektiv. Sociala mediers stora intåg i företagens medvetande gör att allt fler företag börjar fundera över strategier för sociala medier. Något som i sin tur leder till behovet av att sökmotoroptimera hela strategier istället för enskilda webbplatser.

Sökmotoroptimering när man ser det ur ett Webb 2.0 , eller snarare 2.1, perspektiv innebär att vi måste se till helheten. Googles uttalande om den semantiska webben (webbplatsens roll i ett större nätverk) gör att vi måste ta in fler delar i aspekten sökmotoroptimering. En sådan del har tidigare varit de ingående länkar till den egna webbplatsen som man strävar efter att få. Nu måste vi skapa en mer dynamisk sökmotoroptimering som ska kunna gå att implementera "on-the-fly". De personer som arbetar med sociala medier måste vara medvetna om vilka och hur man ska använda nyckelord knutna till den egna verksamheten.

Några exempel:

  • Företags bloggar - vikten av att skriva bra rubriker och innehåll är mycket stort. Rubriken blir oftast också titeltaggen för sidan vilket är den första indikatorn om innehållet som sökmotorerna får när de kommer till bloggen. Innehållet måste sedan gå att knyta till rubriken och titeltaggen, relevans! Bloggen måste också vara inom ett givet tema som överrenstämmer med företagets/varumärkets verksamhetsområde.
  • Forum och communitys - att använda rätt nyckelord och att använda termer som man som företag själv äger i sökresultaten är av vikt. Vi kan optimera målsidor på webbplatsen för specifika nyckelor/sökfraser. Upprepa dessa i kommentarer på forum och i communities för att utbilda läsarna vad de i ett ev. senare skede ska använda när de söker mer information.
  • Facebook - Användandet av rätt typ av nyckelord och sökord gör att vi stärker temat kring vår webbplats eller blogg.
  • Twitter - När Twitter nu ska göra det möjligt att även få upp länkarnas målsidors innehåll i sökresultaten så är det även här viktigt med vilka 140 tecken man använder och hur.
  • YouTube - företagens egna kanaler gör det möjligt att optimera texter, länkar och att innehållet taggas med rätt nyckelord.
  • LinkedIn - Att se till att personalen återfinns på LinkedIn gör att vi på dessa sidor kan dra del av den auktoritet som personalen bygger upp kring sin person inom sitt arbetsområde.
  • Bambuser - att filma och att använda nyckelord i rubriker och texter.

Ovan är ett antal exempel på vart och hur vi kan stärka vår del av den semantiska webben. Det ska inte finnas några tvivel för en sökmotor vad webbplatsen handlar om. Webbplatsens roll i den stora webbvärlden förstärks ytterligare genom att ett antal sociala medier och personer på dessa platser verkar inom samma område. Temat och därmed sökmotoroptimeringen blir tydligare och genererar bättre resultat.

Har vi inte alltid gjort det här? Ett fåtal företag har låtit hela sin kommunikationsstrategi undergå en sökmotoroptimering. Värdeord är populära men personer som söker med dessa värdeord är lika med i stort sett noll. Sökmotoroptimering och sociala medier möts iom att båda jobbar ur ett besökar och kundperspektiv. Vilka frågor vill våra läsare, kunder och prospekts ha svar på? Frågorna ställs på de sociala plattformarna och svaren kan ges via en sökning på en sökmotor.

Därför går vi från att sökmotoroptimera enskilda webbplatser till att sökmotoroptimera hela webbstrategier.

Peter's shared items in Google Reader

FriendFeed - webbstrategi

Digisocial – om webbstrategi, social media och kommunikation på internet