onsdag, februari 27, 2013

Mobil e-handel den lokala handels räddning?


Vårt digitala beteende som konsument utvecklas allt mer mot att vi köper saker på nätet och att vi alltid har vår smartphone med oss vart vi än går. Två fastställda och vedertagna beteenden som blir allt tydligare i vårt samhälle. Kombinera dessa två beteenden och det leder oss till den trend som idag gör sig allt mer gällande inom handeln utomlands och som benämns ”mobil lokal e-handel”.

Konceptet har provats av stora som mindre aktörer och resultat är genomgående lyckat. Det man gör är att man tillhandahåller möjligheten för konsumenten att göra sina inköp i en e-butik via en fysisk butik där smartphonen är verktyget som knyter ihop den fysiska butiken med dess egna digitala e-butik.

Konkret så går det till på följande vis. Butiken har sitt vanliga skyltfönster eller butikshylla där man visar sina produkter. Varje produkt som visas har en unik QR-kod. När jag som konsument hittar en produkt jag är intresserad av tar jag upp min smartphone och skannar av QR-koden vilken då leder mig till butikens e-butik och den produkt jag är intresserad av. Jag kan lägga till produkten i min digitala kundkorg, betala och få den hemlevererad utan att själv behöva ställa mig i kö eller bära på en massa kassar mellan olika butiker.

Möjligheterna för mig som handlare är att jag kan erbjuda:
  • ·      Större produktutbud
  • ·      Merförsäljning genom att upplysa konsumenten om andra relaterade produkter
  • ·      Bättre kännedom om vilka mina kunder är
  • ·      Ytterligare en service och försäljningskanal som kan vara öppen dygnet runt (skyltfönstret stänger aldrig)
  • ·      Möjligheten för konsumenten att dela sina inköp på sociala medier marknadsför butiken i andra kanaler
  • ·      Kostnaden för att starta upp försäljningen är minimal och enkel (mellan 5-10 tkr per år och butiken klarar av att sätta upp lösningen själv).

Ytterligare möjligheter är att jag kan presentera mitt utbud på nya platser utan att det behöver uppta någon större yta. T.ex. kan jag i annonser i busskurer ha ett antal produkter som passar in i målgruppens sammanhang i just den stund de väntar på bussen. Varför inte köpa en bok eller handla hem maten?

Möjligheterna är stora och begränsningarna är små med mobil lokal e-handel.


Referenslänkar



Peter's shared items in Google Reader

FriendFeed - webbstrategi

Digisocial – om webbstrategi, social media och kommunikation på internet