fredag, augusti 14, 2009

Advanced techniques in Google Analytics

Listen to Alex Cortiz telling You about advanced techniques i Google Analytics.


Födelning trafikkällor för Pladdangoo bloggen

Intressant att notera skillnaderna i fördelning av trafik till bloggen. Större delen av trafiken till bloggen består idag av hänvisningswebbplatser. Detta efter ett längre och intensivare arbete med att mer aktivt använda bloggen som nav för informationsspridning. Så här ser det ut idag:
...och så här såg det ut för ett halv år sedan:

Under det senaste året har jag skiftat från att publicera på andras webbplatser till att använda bloggen som navet.

Google Analytics - Bounce Rate: The Simply Powerful Metric

I think this is one of the best presentations Avinash has done. Its about bounce rate which is a subject that many business owners asks about but few take anay action on.


Avinash Kaushik Useful Key Performance Indicators

Avinash Kaushik talar om sin syn på nyckelindikatorer, key performance indicators.


Key Performance Indicators with Eric T Peterson

En intervju med Eric Peterson om nyckelindikatorer, key performance indicators.


Search Engine Strategies 2009

Har sammanställt en del information i de tidigare bloggposterna från Search Engine Strategies i San Jose. Materialet är hämtat från SES Conference Expo och deras YouTube kanal. Varje länk leder till en film på YouTube. Mycket nöje!

Nedan är en intervju medMike Grehan om hur framtidens sök kan komma att se ut!




Search Engine Strategies 2009, del 3

Del 3 innehåller en hel del nyttiga länkar till diskussioner kring sociala media och sökmotoroptimering.

Search Engine Strategies 2009, del 2

Vi forstätter med några ytterligare intressanta intervjuer från Search Engine Strategies i San Jose.

Search Engine Strategies 2009, del 1

Jag har sammanställt en del material om vad som diskuteras under Search Engine Strategies 2009 i San Jose.

Matt Bailey and John Marshall debate the role of web analytics at SES San Jose 2009



onsdag, augusti 12, 2009

Google inc har besökt oss!

Vad kan det betyda att Google inc har besökt en av mina webbplatser och hamnat i kategorin Direkt trafik?
Syns som Google Inc, 2 besök, 1 sida per besök!




Grundläggande SEO tips

Översättning av Eric Enges "The 60 minute SEO Site Audit" som du kan hitta i sitt ursprungliga skick här "The 60 minute SEO Site Audit".

SEO utvärdering på 60 minuter!
Att göra en utvärdering av webbplatsen inför en sökmotoroptimering är en grundläggande åtgärd. I denna post ges några tips på hur du kan genomföra utvärdering på 60 minuter.

För att kunna genomföra alla nedanstående tips måste du ha tillgång till webbplatsen via Google Webmaster Tools.

  1. När genomgick senast webbplatsen en större redesign?
    Det här inkluderar allt från förändringar av URL:r, navigering och innehåll. Allt detta kan ha en stor påverkan på sökmotoroptimeringen av webbplatsen.
    Kontrollera den historiska sökdatan som inte inkluderar företagsnamnet. Finns det stora skiftningar i trafiken? Här kan det finnas ledtrådar till potentiella problem att titta närmare på i framtiden.
  2. Kontrollera antalet indexerade sidor.
    Använd kommandot "site:www.dindomän.se" i sökrutan för Google och se hur många sidor som Google har indexerat. Jämför denna information och den som återfinns i Google Webmaster Tools med antalet sidor på webbplatsen. Stora skillnader mellan antalet sidor på webbplatsen och antalet indexerade sidor kan indikera att det finns problem med indexering av webbplatsen sidor.
    Har du 3000 sidor på webbplatsen och Google har indexerat 117 så har du ett indexeringsproblem.
  3. Analysera webbplatsstrukturen
    Det här görs bäst genom att ta av sig SEO hatten en stund och titta på hur bra webbplatsen fungerar för dig som användare. Är strukturen logisk? Går information från övergripande till mer specifik i sin struktur?
    Webbplatsens arkitektur (och interna länkar) kommunicerar sammanhanget mellan sidorna. Desto bättre struktur, desto bättre "förstår" sökmotorerna innehållet.
  4. Använd ett verktyg för att navigera på webbplatsen
    Använd ett verktyg som t.ex. SEO Browser som låter dig se på sidorna på det sätt som en sökmotorspindel gör. Går det att följa alla länkar? Syns innehållet? Om du har problem med något av dessa två så måste de åtgärdas för att sökmotorerna ska kunna tillgodogöra sig innehållet på sidorna.
  5. Titta efter likartat innehåll
    Titta om din version av domänen utan www dirigerar dig till din version med www, eller tvärtom beroende på vad du valt för inställningar. Titta sen efter sidor som kan nås via flera URL:r som t.ex. en startsida som kan nås via både http://www.dindomän.se och http://www.dindomän.se/index.html.
    Det kan finnas fler sidor på webbplatsen som kan nås via olika URL:r men som återger samma innehåll. Det här kan leda till att Google återger en mycket högre antal indexerade sidor än vad som egentligen finns.
    Egen anmärkning.
    Om sökmotorerna kan nå samma innehåll via flera URL:r kan detta skapa en sämre ranking pga att man hamnar i vad som kallas ett "duplicate filter" som i sin tur försämrar din ranking avsevärt. Det här kan avhjälpas genom att ange vilken URL som ska vara indexerad för vilket innehåll genom att använda "link rel=canonical href=http://URL-som-ska-indexeras" . Link elementet anger vilken URL som sökmotorerna ska indexera för just den sidans innehåll.
  6. Kontrollera mängden innehåll på varje sida
    E-handelsplatser har ofta problem med att kunna skapa unikt individuellt innehåll för kanske så mycket som 20000 produkter.
    Problemet är att sidor med lite textinnehåll anses vara låg kvalitativa sidor av sökmotorer. I vissa fall kan de även anses som sidor med lika innehåll om navigering och bilder är det dominerande på varje sida. Hur skulle du se på en webbplats med 20000 sidor utan unikt innehåll på sidorna?
  7. Leta efter sidor med mall innehåll
    Det klassiska exemplet på detta är webbplatser med tusentals sidor om städer där innehållet är exakt likadant och enbart namnet på staden är utbytt. Sökmotorerna känner snabbt av att dessa sidor inte innehåller något unikt innehåll och du kan därför lika gärna lämna dessa sidor blanka.
  8. Använd title taggar och rubrik taggar (H1) förnuftigt
    Google Webmaster Tools ger dig snabbt en överblick över vilka sidor som har duplikata titeltaggar, saknar titletaggar, korta titletaggar och likartade meta descriptions. Gå till Diagnostik och välj HTML-förslag så får du fram informationen.
    Problemet med duplikata titeltaggar kan leda till "nyckelords kanabilisering" vilket innebär att flera sidor konkurrerar om ranking på samma sökterm.
    Kom även ihåg att dina viktigaste nyckelord ska anges först i titeltaggen. Börja inte med företagsnamnet (som så många högre Vd personer vill att det ska se ut).
  9. Kontrollera XML sitemap filen
    Titta efter tecken på att stora delar av webbplatsen inte är inkluderade. Se även till att använda canonical URL:n som du angett för respektive sida. Om du använder en URL som inte är densamma som den du använder i navigering och länkar på webbplatsen så skapar du duplikat innehåll.
  10. Kontrollera Robot.txt filen
    Se till att Robot.txt filen inte utestänger sökmotorerna från stora delar av webbplatsen. I Google Webmaster Tools finns en robot.txt checker som du kan använda för att kontrollera så att filen fungerar som du tänkt.
  11. Gör en snabb Redirect kontroll
    Använd ett verktyg som Webconfs HTTP Header Check. Kontrollera så att du din redirect från http://dindomän.se till http://www.dindomän.se görs på ett korrekt sätt. Se till att den typ av redirect som användes var en 301 och inget annat.
Avslutning
Den här listan med är inte menad att ersätta en komplett genomgång av webbplatsen. Den ska ses som en början på en genomgång och du kan hitta en del av de vanligaste problemen man stöter på vid en sökmotoroptimering av en webbplats. Kunskap som du kan använda när du ska diskutera vad utvecklarna gör och hur de tänkt gå vidare med en mer djupgående analys.


Peter's shared items in Google Reader

FriendFeed - webbstrategi

Digisocial – om webbstrategi, social media och kommunikation på internet