onsdag, juni 08, 2005

Google släpper Sitemaps som gör det lättare att få hemsidor spindlade.

Google har nu släppt ett program som ska göra det lättare att få sin hemsida besökt av Googles spindlar. Programmet heter SiteMaps och diskuteras just nu på flera ställen på Internet. Genom att lägga till en xml-fil på webbservern som berättar vilka url som finns på servern, när sidorna uppdaterades senast, hur ofta sidorna uppdateras och de olika sidornas relativa prioritet.

För alla som arbetar med att försöka få sina sidor besökta av Googles spindlar kommer detta att underlättas väsentligt. Nu blir det lättare att få dynamiska sidor indexerade då man måste ange en faktisk url till varje sida som man vill ha med i SiteMaps.

Priset? Google erbjuder detta gratis och det enda du behöver är ett Google konto.

Hur går det till? På webbservern installeras en SiteMap fil i xml format, t.ex. http://www.papangoo.com/sitemap.xml. Det går även att lägga till en textfil som sitemap.
Du anmäler sedan url:n via ditt Google konto så att Google kan vet vart din sitemap finns. Läs mer på Googles diskussionsgrupper eller på Googles hemsida.

Vi kan inte se varför man inte skulle börja använda detta. Google säger att det inte kommer att ersätta befintlig spindling utan ska komplettera. Men man bör ha i åtanka att detta program erbjuder dig att snabbare få sidorna indexerade. Givetvis garanterar inte Google något, men frågan är om inte detta är det nya sättet att lägga till nya url:r till sökmotorerna. Google har lämnat koden öppen och vägen ligger öppen för andra sökmotorer att använda sig av Sitemap filen på dina webbserver.

Vi har lagt till en xml fil under vår egen domän och ska med spänning se hur denna tas emot och om det påverkar vår hemsidas indexering.

Vill ni har mer information så håller vi på att bygga ut vår hemsida på Papangoo med en SiteMap del.

1 kommentar:

Anonym sa...

lart mycket

Peter's shared items in Google Reader

FriendFeed - webbstrategi

Digisocial – om webbstrategi, social media och kommunikation på internet