fredag, april 13, 2007

Hur hanterar man en flytt av allt innehåll till en ny domän?

Vid det senaste sökmotorseminariet i New York 2007 fick Mike McDonald en kort intervju med Vanessa Fox från Google Sitemap Team. En av de frågor han ställde var hur man som webbmaster ska agera när man vill flytta allt innehåll från en domän till en ny och hantera dippen i sökresultaten?
Vanessas svar på frågan var följande:
Fox första intiutiva svar var att det är en dålig idé att samtidigt flytta en webbplats till en ny domän och göra en total omdesign av strukturen. Istället, säger hon, ska man ta sidorna från den gamla webbplatsen och lägga upp dem på den nya webbplatsen exakt enligt tidigare mönster. Skapa en redirect för var och en av sidorna och flytta dessa en i taget så att varje gammal sida pekar till den nya platsen.
"Vad jag ser att personer gör när de gör den här typen av flytt, är att de omstrukturerar innehållet på sidorna istället för att flytta och knyta ihop sidorna, sida för sida."
Det är lättare för personer på Google och robotarna som arbetar för dem att veta att det handlar om samma webbplats som tidigare men på en ny plats om man utför flytten sida för sida.
Samtidigt är det lättare för webbmasters om de flyttar en sida i taget att indentifiera problem. När den oundvikliga dippen i sökresultaten kommer så är det lättare att bena ut vad som orsakar dippen när man genomfört flytten sida per sida.

Vill du höra mer av Vannes Fox? Besök denna länk för att se videointervjun.

Inga kommentarer:

Peter's shared items in Google Reader

FriendFeed - webbstrategi

Digisocial – om webbstrategi, social media och kommunikation på internet