söndag, januari 08, 2006

Google förbereder nästa uppdatering!

Enligt diskussioner på forumet SearchEngineWatch så förbereder Google nästa uppdatering av sina sökmotorvariabler. Under namnet "Big Daddy" så arbetar Google med att utveckla och förfina sina sökspindlars uppdrag. På adressen http://66.249.93.104 så ser du en live version av "Big Daddy" utlagd så att Google kan erhålla kommentarer och synpunkter från webbmasters.

Hur vet man om det är det vanliga Google indexet eller Big Daddy som syns i resultatet? Matt Cutts på Google säger följande:
"So it looks like 66.249.93.104 is the best IP address to use when testing Bigdaddy. That data center should be showing Bigdaddy results more reliably. Also, it looks like [sf giants] is a fine query to see if you’re hitting Bigdaddy. If you get giants.mlb.com at #1, you’re searching Bigdaddy. If you get www.sfgiants.com at #1 and an uncrawled url http://sanfrancisco.giants.mlb.com/NASApp/mlb/sf/homepage/sf_homepage.jsp at #3, you’re hitting the older Google infrastructure."

Vad komme då i nästa uppdatering?
I Jagger uppdateringen som kom i november så fick betydelsen av länkning en större viktning. Både ingående länkar till hemsidan, men även externa länkar till andra sidor inom ditt verksamhetsområde. Som webbsajtägare ska du se till att din sida tillhör en sfär av andra hemsidor med liknande innehåll. Det tyder på din hemsida är viktig och har ett relevant innehåll.

Den kommande uppdateringen kan komma att handla om en till viss del ny infrastruktur. Alltså inte enbart en indexuppdatering eller ändrade algoritmer, utan en nyare infrastruktur på datahanteringen. Det Google idag har problem med är sk "canonicalization". Canonicalization innebär hur Google avgör vilken ingång till sidan som är viktigast om det finns flera att välja på. T.ex:

www.papangoo.com
www.papangoo.com/
papangoo.com
papangoo.com/
www.papangoo.com/index.html
papangoo.com/home.asp

Alla dessa url:r kan visa olika innehåll för en webbsajt även då det kan se ut som att de alla går till samman plats. Matt Cutts på Google säger följande om hur det fungerar idag. "When Google "canonicalizes" a url, we try to pick the url that seems like the best representative from that set."
Med Big Daddy kommer man med stor sannolikhet att arbeta med att få bort "black hat" tekniker som kan användas i samband med canonicalilizes.

Övriga områden som man även kommer att bearbeta med Big Daddy är redirect 302 och inurl: Vi ber att få återkomma till dessa när vi gått igenom diskussionerna i ämnet.

Intressant och framtiden får utvisa hur detta påverkar våra webbsajter. Kommentera gärna.

Inga kommentarer:

Peter's shared items in Google Reader

FriendFeed - webbstrategi

Digisocial – om webbstrategi, social media och kommunikation på internet