onsdag, december 27, 2006

Därför hittar inte sökmotorerna din hemsida!

Hittar inte Google, Yahoo, MSN eller Sesam din hemsida?

Finns inte hemsidan med i någon ranking oavsett vad du söker på? Inte ens när du söker på ditt företags namn? Då är risken stor att något av följande fel går att identifiera på hemsidan!


  • Kontrollera att sökmotorerna kan läsa hemsidans innehåll. Sökmotorerna ser din hemsida på ett mycket enkelt sätt. De läser inenhållet som ren text och lägger ingen vikt vid hur flashigt och snyggt uppbyggd hemsidan är. För att simulera en sökmotor kan du testa Lynx som är en textbrowser. Du hittar webbläsaren här!
    Kom ihåg att en sökmotor inte kan läsa information i bilder (gif, jpg, png, osv), Flash element, Java Script (har blivit lite bättre) och andra script språk och mulitmediafiler.

  • Kontrollera att sökmotorerna kan hitta era webbsidor! Sökmotorer har problem med att följa JavaScript baserade menyer och många sökmotorer följer inte bildlänkar. För att vara säker på att sökmotorerna kan följa och hitta de oliak webbsidorna så använd textlänkar.

  • Kontrollera om er webbserver skapar problem! Problem som att servern är nere gör det svårt för sökmotorer att indexera innehållet. Oseriösa webbhotell lägger in länkar på sina klienters sidor som enbart visas för sökmotorerna. På så vis kan de bygga länknätverk utan att kunderna är medvetna om att de deltar i denna oseriösa teknik. Vissa webbservrar returnerar ett felmeddelande när en sökmotor försöker nå en viss sida.

  • Kontroller om sökmotorerna kan "förstå" innehållet på sidorna. Sökmotorerna måste förstå sidornas innehåll. Sidorna måste vara utformade på ett sökmotorvänligt sätt för att sökmotorerna ska kunna indexera innehållet. Sökmotorerna indexerar textfraser som sedan matchas mot de frågor som ställs på sökmotorerna. För att nå en hög ranking på relevanta sökfraser måste dessa finnas med på hemsidan och vara indexerade av sökmotorerna.

  • Kontrollera att din webbplats har rätt ingående länkar! Det räcker inte med att anmäla en webbplats till sökmotorerna för att synas i sökresultaten. Du måste skapa ingående länkar från andra relevanta webbplatser inom ditt verksamhetsområde (TrustRank) för att synas i sökresultaten.

  • Kontrollera om webbplatsen använder spamtekniker. Använder du gömd text eller andra oseriösa metoder för att manipulera sökmotorer så riskerar du att inte bli indexerad eller att bli utesluten ur sökmotorernas index!

Inga kommentarer:

Peter's shared items in Google Reader

FriendFeed - webbstrategi

Digisocial – om webbstrategi, social media och kommunikation på internet