tisdag, mars 24, 2009

Googles söksvar förändras

Då var det dags för Google att rulla ut ett par förändringar som kommer att förbättra för er som jobbar seriöst och korrekt med era webbplatser. Den ena nyheten Google släppte idag var att man kommer att ge fler förslag på relaterade söksvar när du söker. Idag när man söker på Google så kan det, oftast längst ner på sidan men ibland även i toppen, återfinnas förslag på relaterade sökningar. Oftast med ett par fåtal ord. Denna typ av sökförslag har förändrats. Google försöker nu (på de 37 språk man lanserade detta på idag) avgöra din avsikt eller intention med sökningen. Google säger sig nu kunna leverera associationer till din sökning. Associerade relaterade söksvar.

Söker man på ett ord som "köksluckor" så kommer man i botten på sidan att få upp ett antal relaterade sökförslag som kan användas för att förfina sökningen. Denna typ av relaterade söksvar kommer att bli fler och bättre med tiden. Idag ges det förslag på att "måla köksluckor", "köksluckor omlackering" osv.

Vad kommer detta att betyda för sökmotoroptimeringen av en webbplats?
Tematisk sökmotoroptimering! Det vi pratat om i åratal kommer nu att få stor vikt. Webbplatsen måste ha ett starkt tematiskt innehåll som är uppbyggt i en tematisk struktur. Relaterad information ska återges inom det övergripande tematiska temat som man kan hitta för webbplatsen, men (och det är viktigt) det ska finnas underteman på webbplatsen. Teman som kan vara självständiga i sitt innehåll men som förstärker den tematiska strukturen.

Att Google nu kan "förstå" sökarens intention med sökningen kommer att ge helt nya sökmodeller. Personer kommer nu att själva inte behöva göra om sökningarna utan Google rekommenderar och återfinns det ett bra svar så klickar jag på deras förslag till ny sökning (relaterad sökning).

Läs mer på Googles blogg!

Inga kommentarer:

Peter's shared items in Google Reader

FriendFeed - webbstrategi

Digisocial – om webbstrategi, social media och kommunikation på internet